

## POPULATION HEALTH SYMPOSIUM

## **AGENDA**

**LOCATION:** IMM ATRIUM AND AUDITORIUM

**DATE:** Thursday, April 10, 2025

**TIME:** 8:00 AM – 6:00 PM

**PURPOSE:** bring together UTHealth Houston faculty, staff and students to discuss and share insights, strategies, and innovations aimed at improving population health, which are health outcomes for groups of individuals.

TIME	TOPIC	SPEAKER
8:00-9:00 AM	Check-in, Breakfast, Coffee & Networking	
9:00-9:10 AM	Welcome	
10 min	Maria E. Fernandez, PhD, Vice President, Population Health and Implementation Science, UTHealth Houston	
		President, and Executive Vice President, an of Education, McGovern Medical School
9:10-9:55 AM	Opening Keynote: Population Health Priorities in Texas	
45 min	Eric Boerwinkle, PhD, Dean, UTHealth Houston School of Public Health	
	<b>David Lakey, MD</b> , Vice Chancello Officer, UT System	or for Health Affairs and Chief Medical
9:55-10:45 50 min	Lightening Talks Sahiti Myneni, PhD, MSE, McWillia	ms School of Biomedical Informatics
	Casey Crump, MD, PhD, MS, MPH Influences on Lifelong Health: Na	, McGovern Medical School, Perinatal tional Cohort Studies
	<b>Theresa Tran, MD, MBA, FACEP</b> , So Community Action Poverty Simula	chool of Public Health, Interprofessional ator
	<b>Shreela Sharma, PhD, RD, LD,</b> Sch Driving Better Health Together	ool of Public Health, Health Equity Collective:
10:45-11:05 AM	Networking Challenge	
20 min	Break	
11:05 – 11:50 AM	Population Health across UTHe	alth Houston

45 min Moderated by Maria E. Fernandez, PhD, Vice President, Population Health and Implementation Science Daphne C. Hernandez, PhD, MSEd, FAAHB, FSBM, Cizik School of Nursing Sandy McKay, MD, FAAP, McGovern Medical School Muhammad Walji, PhD, School of Dentistry 11:50 PM - 12:40 PM Lunch Provided and Networkina 50 min 12:40 PM – 1:20 PM Gallery Walk of Posters 40 min Population Health across UTHealth Houston 1:20 - 2:15 PM Moderated by Maria E. Fernandez, PhD, Vice President, Population Health and Implementation Science 55 min Cici X. Bauer, PhD, School of Public Health Jane E. Hamilton, PhD, MPH, LCSW-S, School of Behavioral Health Sciences Hongfang Liu, PhD, McWilliams School of Biomedical Informatics 2:15 PM - 2:40 PM Funding Opportunities for Population Health Carlton Allen, MS, CHW, MCHES, Program Manager for Prevention, Cancer 25 min Prevention Research Institute of Texas (virtual) Sarat Pratapchandran, Director of Development, Corporate and Foundation Relations, UTHealth Houston 2:40 PM - 3:00 PM Stretch Break 20 min

3:00 PM - 4:10 PM

70 min

Lightening Talks

**Serena Rodriguez, PhD,** Institute for Implementation Science, Advancing Population Health through Implementation Science

**Yen-Chi Le, PhD,** UT Physicians Center for Population Health Management and Quality

**Jenny Niedenfuehr, MPH, CHES®, CPH**, Texas Epidemic Public Health Institute, Understanding Patient Health Outcomes after Trauma-Informed Transformation

Mallika Mathur, PHD, Pediatric Population Health Initiative, McGovern Medical School, Evaluation of the Expansion of a Social Determinants of Health Screening and Referral Program in Multiple Community-Based Pediatric Clinics

**Wes Gibson, MPH,** Center for Health Equity, School of Public Health, Connecting data and policy: interactive map highlights health and non-medical conditions for 89th Texas Legislature Session

4:10 PM - 4:50 PM

Partnership Perspectives in Population Health

40 min

Moderated by Shreela Sharma, PhD, RDN, LD, Professor & Vice Chair, Department of Epidemiology, Director, Center for Health Equity, School of Public Health, UTHealth Houston

Hope Galvan, PhD, MS, CVRN-BC, CDE, VP of Population Health, Harris Health

**Roxanna Cruz, MD**, Chief Innovation Officer, Texas Association for Community Health Centers

**Melanie McGuire,** Senior Director of Programs at Houston Food Bank, Houston Food Bank

4:50 PM – 5:00 PM Final Thoughts

10 min Jagat Narula, MD, PhD, Executive Vice President and Chief Academic Officer,

UTHealth Houston

Maria E. Fernandez, PhD, Vice President, Population Health and

Implementation Science

5:00 PM – 6:30 PM Networking Reception

90 min Hors d'oeuvres and beer/wine in the atrium